De Flint is een theater en zalencomplex in het centrum van Amersfoort. Het gebouw is in 1977 gebouwd, maar door brand in 1990 verwoest. Hierdoor is de Flint in 1993 helemaal herbouwd. Een mooi theater waar mooie voorstellingen, musicals, cabaret en andere toneelvoorstellingen worden opgevoerd. In deze blog zet ik drie voorstellingen op een rij die ik in de Flint heb mogen bewonderen.

Oliver in New York | De musical
Zondag, 27 oktober 2013

Een hele leuke musical dat elementen heeft van Charles Dickens’ Oliver Twist.
Het verhaal gaat over de jongen Adam Leary. Na zijn geboorte wordt hij gedwongen afgestaan en komt in een weeshuis terecht.
Zo’n twaalf jaar later zien we Adam nog steeds in het weeshuis. Daar wordt hij niet geaccepteerd omdat hij anders is.
“Ik hoor muziek in mijn hoofd.” zegt Adam.
En steeds hoopt hij opgehaald te worden door zijn ouders, tot hij op een dag besluit niet langer te wachten. Hij loopt weg en gaat op zoek.
Adam komt terecht bij een bende straatmuzikanten waar zijn talenten worden ontdekt, en hier krijgt hij ook de bijnaam Oliver. In de loop van het verhaal maakt Oliver nog van alles mee in de zoektocht naar zijn ouders.
Zo komt hij in een kerk terecht, waar ook zijn talent op waarde wordt geschat. Hierdoor komt hij op een prestigieuze school die hem alles kan leren over muziek.
Wat Oliver niet weet is dat zijn vrienden van de bende en zijn moeder naar hem op zoek zijn.
De verhaallijn van de musical is leuk opgezet door Fanwork. Alle rollen in de musical worden vertolkt door de jeugd, wat ook niet gek is, gezien het feit Fanwork gespecialiseerd is in het geven van musicalopleidingen aan jongeren van 6 t/m 21 jaar.
Deze rolverdeling onder de jongeren is wel even wennen, maar niet vervelend te noemen.
Je kan zien dat de jongeren die hier aan meewerken echt talent hebben.
Het decor is simpel door een stellage, maar daardoor heel stoer.
Iets wat goed past bij het verhaal.
De muziek en de verhaallijn vormen een mooi klassiek verhaal, met wel een voorspelbaar einde. Maar dat maakt het er niet minder om.
Als je ziet hoe alle jonge dames en heren hun passie en hun talent in deze musical stoppen, dan is het automatisch genieten.

Acda & de Munnik | Afscheidstournee
Zaterdag, 18 februari 2015

Acda & de munnik

Het was een sfeervolle avond gevuld met fijne muziek. En dit allemaal in een klein en intiem theater. De avond begon met Groeten uit Maaiveld.
Er werd vervolgens een hint gelegd naar Neil Young. Een hint die zo overduidelijk was dat het eigenlijk geen hint genoemd mocht worden.

En tussen de liederen door vertelde beide heren een verhaal.
Paul: “We weten zelf ook wel dat onze liedjes alleen maar gaan over vrouwen die bij ons weglopen en mensen die doodgaan”.
En gezien het feit de vrouwen nu bleven en er op dit moment niemand dood was (er werd even flink afgeklopt) raakte de
onderwerpen voor hun liedjes zo’n beetje op.
Zo werd voorafgaand van het nieuwe nummer ‘nieuw hoedje’ verteld. Met daarbij het ontstaan van ditzelfde liedje.
En Thomas vertelde in zijn monoloog over zijn bezoeken aan het Van Gogh Museum.
Over een schilderij die na een periode van de tentoonstelling in de kelder terecht komt.
Een metafoor voor het werk van Acda & de Munnik.
Tussen de monologen en de gesprekken van beide heren door, werden er fijne nummers gespeeld.
De Jacques Brel-cover Stad Amsterdam werd onder andere gespeeld, waarbij het publiek goed mee ging.

Na de bekende meezingers zoals Niet of nooit geweest werd Out on the Weekend van Neil Young ten gehore gebracht.
De overige bandleden stelde zich nog even voor en vervolgens werd er uitbundig geapplaudisseerd. Er werd ten slotte nog een toegift gespeeld.
En op 30 maart 2016 in Carré hebben de heren echt voor het laatst opgetreden. Althans, daar gaan we vanuit.

Jekker & Jeroen | Als we zo vrij mogen zijn
Zaterdag, 21 mei 2016

Jekkers & Jeroen

Op 21 mei traden Harrie Jekkers en Jeroen van Merwijk op in Amersfoort in de Flint met hun voorstelling Jekkers & Jeroen, als we zo vrij mogen zijn. Harrie Jekkers kende ik al, een dvd box met zijn naam erop staat te pronken in mijn kast bij onze verzameling dvd’s. Meneer Jekkers is vooral bekend van het nummer ‘Oh Oh Den Haag’, gezongen onder het pseudoniem Harry Klorkestein. Dit nummer is voortgekomen uit Klein Orkest, een band wat is opgericht in 1978.

Alleen was Jeroen van Merwijk mij minder bekend. Zijn naam is mij weleens ten gehoren gekomen, maar zijn carrière was bij mij niet bekend. Geboren in Bilthoven en opgegroeid in Utrecht. Na de kunstacademie heeft van Merwijk zich ontwikkelt als cabaretier, schilder, tekenaar, schrijver en nog meer.
Een leuke combinatie stond er op het podium, een goede aanvulling op elkaar. Leuke en mooie liedjes werden gezongen onder begeleiding van de gitaar. Gedichtjes werden gesproken en tussen de gedichten en de liedjes door werd er door de mannen gezellig gekeet. Een leuke voorstelling met humor, wat toch wel essentieel is voor een cabaratier. Maar deze twee mannen kunnen dat, en dan zeker met gevoel voor taal en een scherp gevoel voor humor konden ze op een vlotte manier hun verhaal vertellen zonder al te bot en te grof te zijn.

Corine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *