Auteur: Elissa Wall & Lisa Pulitzer
Titel: Het begon toen ik veertien was (mijn jeugd en een gedwongen huwelijk in een sekte)
Oorspronkelijke titel: Stolen Innocence
Vertaald door: Wim Holleman
Publicatiedatum: juli 2008
Genre: Waargebeurde verhalen
Pagina’s: 431
ISBN: 9789089900241 (paperback)
Uitgever: Arena

Lisa Pulitzer is een Amerikaanse auteur en journalist en heeft onder begeleiding van Elissa Wall het verhaal over de FLDS gemeenschap geschreven. Ook heeft Lisa Pulitzer meerdere dergelijke boeken geschreven. In samenwerking met Jenna Miscavige schreef ze over scientology gemeenschap. En in samenwerking met Lauren Drain vertelde zij het verhaal over de Baptiste gemeenschap.

Verhaal
Het begon toen ik veertien was is een waargebeurd verhaal en vertelt over het leven van Elissa Wall in de gemeenschap de Fundamentalist Church of Latter Day Saints (FLDS). Deze gemeenschap staat bekend als een sekte waarbij polygamie de norm is en vrouwen onderdanig zijn aan de man.
Elissa is opgegroeid in deze gemeenschap en weet niet beter dan dat dit heel normaal is. Als kind maakt ze al het één en ander mee. Zo wordt haar gezin bij haar biologische vader weggehaald en bij een andere man geplaats. De broers van Elissa worden als opstandige kinderen beschouwd doordat ze veel vragen stellen over het geloof van de FLDS. Met man en macht probeert het priesterschap deze jongens door een heropvoeding in het gareel te houden. Maar als dat in het ogen van het priesterschap niet lukt, worden deze jongens beschouwt als afvallige en krijgen daarbij een ban uit de gemeenschap met als gevoel dat zij hun familie niet meer mogen opzoeken.
Dit was al een behoorlijke klap voor Elissa, maar ze beschouwde de FLDS nog niet als een kwade bedoeling.
Maar sinds het huwelijk met haar 5 jaar oudere neef begint ze zich steeds meer te realiseren dat deze omgeving niks positiefs met zich meebrengt. Na veel overwegingen en de ontmoeting met de juiste personen neemt ze uiteindelijk het besluit om de gemeenschap te verlaten. In de echte wereld bouwt ze een bestaan op met Lamont, waarmee ze twee kinderen krijgt. Maar ze weet eigenlijk dat door de beslissing om uit de gemeenschap te stappen voor haar niet het einde van de reis is. En in 2005 begint een lange weg van het proces.

Mening
Het boek is onderverdeeld in drie delen. Deel 1 gaat over het gezin waarin ze is opgegroeid, deel 2 gaat over het huwelijk met Allen en het derde deel gaat over het proces. Ik vind het verhaal bijzonder om te lezen en het wordt duidelijk en in chronologische volgorde verteld. Met de details krijg je een goed beeld van hoe het er in deze gemeenschap aan toe gaat. En dat vind ik behoorlijk indrukwekkend. Wat ik ook mooi vind is dat ondanks dat Elissa geen goede ervaringen heeft met deze gemeenschap dat zij niet uitbundig kwaad spreekt over de mensen in deze gemeenschap. Zij geeft de verklaring: “Deze mensen weten niet beter.”
Een mooi en indrukwekkend verhaal om te lezen over een meisje dat zich ontwikkelt tot jonge vrouw en zich weet los te maken van een gemeenschap die haar niks goeds brengt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *