Carry Slee is een bekende Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ik denk het gros van de Nederlandse jeugd en vast en zeker de meeste volwassenen wel eens één of meerdere boeken van deze doorgewinterde jeugdschrijfster gelezen heeft.
Bij de boeken van Carry Slee is er over het algemeen sprake van een beladen thema, zo gaat Pijnstiller over kanker, Spijt! over pesten en zelfmoord en Radeloos over een eetstoornis.
Ondanks dat de thema’s in de boeken die ik gelezen heb, niet gedateerd zijn en dat eigenlijk nooit zullen zijn, komen soms wel wat dingen voorbij waarbij ik besef dat deze boeken niet gisteren op de markt zijn gekomen. Zoals het gebruik van de telefoonkaart en inbelverbinding is voor mij toch wel een herkenning, omdat ik als 28-jarige fossiel met deze dingen ben opgegroeid.
Ook werd er nog gesproken over TMF. Ik ben wel benieuwd welke 14-jarige hier nog tekst en uitleg over kan geven. Maar des al niet te min geven de boeken van Carry Slee de jeugd inzicht over een bepaald onderwerp. Lees je mee welke boeken van Carry Slee ik heb gelezen de laatste tijd?

Razend gaat over Sven. Sven is een jongen die zich thuis niet op zijn gemaakt voelt.
Zijn vader trekt zijn broer Lennart voor. Lennart doet aan wedstrijd zwemmen en doet alles wat zijn vader wil. Maar Sven krijgt steeds de volle laag. De blauwe plekken probeert hij telkens weer te verbergen. Niemand vertelt hij over zijn thuissituatie.
Ook niet aan het meisje waar hij verliefd op is, Roosmarijn. Daar waar Sven heel gesloten is over zijn situatie, is Roosmarijn wel meer open over de handtastelijkheid van een leraar.
Samen spreken Sven en Roosmarijn vaak af om te filmen, want Sven wilt filmregisseur worden. Omdat Roosmarijn graag actrice wilt worden, helpt zij Sven met het maken van de film.
Als de vader van Sven de camera zelfs van hem afpakt, gaat er steeds meer mis.
Uiteindelijk komt het natuurlijk allemaal goed.

Afblijven gaat over Melissa en zij wil graag danseres worden. Hierdoor is zij onwijs blij als ze gevraagd wordt om mee te dansen in een videoclip (ja, toen was dat nog hip).
Maar al snel blijkt dat zij de drugs in het wereldje waarin ze terecht komt niet kan weerstaan.
Jordi probeert haar te helpen, maar machteloos kijkt hij toe hoe Melissa afglijdt. Het gaat van kwaad tot erger. Melissa is zelfs in staat om te stelen om maar aan haar drugs te kunnen komen. Als zelfs Melissa het allemaal te veel wordt, loopt zij weg.
Iedereen is bezorgd en blijft haar zoeken in de weken dat ze weg is.
Totdat ze bovenwater komt en in het ziekenhuis terecht komt door een overdosis aan pillen.

Confetti Conflict gaat over Mark en Jasmijn. Mark wordt opgevoed door zijn vader en zij wonen samen op een woonboot. Mark worstelt met het feit dat zijn vader op mannen valt. In eerste instantie zit hij nog in de ontkenningsfase, maar al snel merkt hij dat er eigenlijk niks meer te ontkennen valt. De schaamte neemt de overhand. Wat zullen zijn vrienden er van vinden? Die zullen het vast niet accepteren.
Jasmijns passie voor turnen pakt er goed uit. Ze is zelfs zo goed dat ze naar een sportinternaat zou kunnen. Alleen haar ouders, en met name haar vader, zien niks in het plan en zijn verbieden haar om een opleiding hier in te volgen. Jasmijn en Mark verzinnen een plan om met name Jasmijns vader ervan te overtuigen dat Jasmijn gewoon naar het sportinternaat mag.
Ook hebben Jasmijn en Mark samen met hun vrienden problemen met de krenterige Johan en met de club van Harde Henkie.

Kappen! gaat over Sander. Sander is verliefd op Indra, maar ook René, de broer Indra’s beste vriendin, is verliefd op haar.
Sander zit in een lastig dilemma, want zijn twee beste vrienden, Maarten en Chris, zijn bevriend geraakt met Emiel, een heel onguur type. Sander heeft van het eerste moment geen vertrouwen in Emiel en hoe vaker hij Emiel ontmoet, hoe meer dit wordt bevestigd. Hij probeert Maarten en Chris nog te overtuigen van Emiels verkeerde bedoelingen, maar zijn vrienden zijn hier blind voor.
Als Sander probeert van Emiel af te komen, komt hij alleen nog maar meer in de problemen en zo komt hij er alleen voor te staan. Want niemand gelooft in zijn onschuld, behalve Indra. Totdat Sander het ziekenhuis ingeslagen wordt, dan komt de waarheid eindelijk boven water.

Voor volwassenen
Naast jeugdliteratuur (variërend van de leeftijd vanaf 4 jaar tot aan de leeftijd vanaf 16 jaar) schrijft Carry Slee ook voor volwassen. In mijn kast heb ik Ooggetuigen staan. Deze heb ik een tijd geleden al eens gelezen. En ik verbaasde mij er toen over dat ik Carry Slee op een andere wijze leerde kennen.
Naast ooggetuigen zijn er nog 6 andere boeken verschenen van Carry Slee onder het kopje romans voor de volwassenen, waaronder Moederskind, Toegift en Dochter van Eva.
Deze zullen zeker ook eens in mijn lijst van uitgelezen boeken komen te staan, want ook naar deze boeken ben ik wel benieuwd.

Corine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *