Al sinds jongs af aan heb ik veel interesse gehad in de Tweede Wereldoorlog. En nog steeds vind ik het interessant om alles met dit onderwerp te volgen.
In dit geval vind ik het een uitdaging om mooie boeken met dit thema te ontdekken. Boeken over de Tweede Wereldoorlog is oneindig. Daarom in deze blog de eerste vijf boeken op een rij die over de Tweede Wereldoorlog gaan.

Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank

In de schooltijdjaren heb ik dit boek wel gelezen, maar het is bij mij met vlagen blijven hangen. Een boek onder dwang en tijdsdruk lezen is toch minder prettig. En leest in mijn belevenis toch niet lekker door. In de tussentijd heb ik de details wel opgevuld met een film over Anne Frank. Vele verfilmingen (bekijk hier) zijn er gemaakt over het dagboek, maar zelf hield ik het maar bij The Diary of Anne Frank (1959).
Maar de echte details kun je toch het beste terugvinden in het boek zelf.
Anne Frank, een bijzonder meisje. Eén van de vele verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Maar toch uniek en op zichzelf staand.
Ondanks de oorlog lees je ook over de ontwikkeling van een meisje naar een jonge dame die graag als vol wordt aangezien, serieus wordt genomen.
De gevoelens en gedachten waarmee ze worstelt, heel normaal voor een meisje van haar leeftijd. Maar de omstandigheden maken het haar nog lastiger.

De Pianiste van Theresiënstadt – Alice Herz-Sommer/Caroline Stoessinger

In dit boek wordt een mooi verhaal verteld over een dame die opgegroeid is in Praag, geëmigreerd is naar Israël en vervolgens haar oude dag slijt in Londen.
Een mooi verhaal om te lezen over een dame met een passie voor muziek. Wat ik interessant vond aan het verhaal was hoe de propogandafilm tot stand is gekomen in Theresiënstadt. Toch wel interessant om te lezen hoe mensen daar aan gewerkt hebben. Dat maakt het toch wel weer wat persoonlijker. Ondanks dat het boek mij persoonlijk wat tegenviel, ik had hier toch iets meer van verwacht, is het een mooi verhaal om te lezen. De hoop en positiviteit van Alice is mooi omschreven.

De Bakkersdochter – Sarah McCoy

Een mooi boek met een verhaal dat maar weer laat zien hoe raar een mens in elkaar kan zitten. In dit boek volg je de jonge Elsie Schmidt, een Duitse bakkersdochter. Ze woont samen met haar ouders in het Duiste Garmisch, daar waar ze hun hoofd boven water proberen te houden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.
In de tweede verhaallijn volg je Raba Adams. Ze woont in El Paso, in Amerika aan de grens van Mexico en ze is journalist. Voor een plaatselijke blad wordt ze op pad gestuurd om een artikel te schrijven over de Duitse Kerstgebruiken. Hierdoor komt ze terecht bij Elsie, een eigenaresse op leeftijd van een Duitse bakkerij aan de andere kant van de stad. Een verhaal die je laat kijken door de ogen van de Duister in de Tweede Wereldoorlog. Zo merk je dat het voor hen in die tijd ook niet makkelijk was.

De Jongen in de Gestreepte Pyjama – John Boyne

Een mooi boek over de vriendschap tussen twee jongens in de Tweede Wereldoorlog. De één heet Bruno, de zoon van een nazi-officier, en de ander heet Shmuel, een Jood gevangen in “Oudwiss”. De onwetendheid van Bruno vond ik mooi en dat daardoor toch een vorm van goedheid naar boven kwam. Geen verschil zien in rassen of waar dan ook; een mooi idyllisch plaatje wat ook nu vandaag de dag niet zal misstaan.

De Man die naar Auschwitz Wilde – Denis Avey/Rob Broomby

Dit waargebeurde verhaal gaat over Denis Avey, een jonge Britse soldaat. Hij vecht in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika totdat hij in 1943 krijgsgevangen wordt genomen.
Denis Avey komt uiteindelijk in 1944 terecht in een krijgsgevangenkamp in polen. Daar werkt hij samen met de gevangen genomen Joden in een fabriek.
Tot twee keer toe weet Avey een persoonverwisseling uit te voeren met de bevriende Joodse gevangene, Hans. In de hoop dat hij, als de oorlog eenmaal voorbij was, kon getuigen tegen de gruweldaden die er plaatsvonden.
Het is een mooi en indrukweekend relaas over een beangstigende gebeurtenis. En ik moet eerlijk toegeven dat het verhaal mij absoluut raakte. Je krijgt een idee, een beeld van wat er heeft afgespeeld.
En hoewel het beeld nooit compleet zal zijn; ik heb immers het nooit met eigen ogen gezien en in levende lijve mee gemaakt (God zij dank), had ik momenten dat er een brok in mijn keel bevond.

Wat vind jij van boeken met het thema Tweede Wereldoorlog? En welk boek met dit thema vind jij een aanrader?
Corine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *