Auteur: Thea Beckman
Titel: Stad in de Storm
Verschenen: 1979
Genre: Historisch jeugdboek
Pagina’s: 333
ISBN: 9789085161172
Uitgever: Lemniscaat

Verhaallijn
In Stad in de Storm beleef je het verhaal vanuit de ogen van Hans Stevenszoon Ortelius. Hij vertelt dertig jaar later over zijn jeugd tijdens de Franse bezetting in 1672/1673 in zijn stad Utrecht.
Voor het werk van zijn vader reist Hans af naar Oudewater. Op de weg terug naar huis ontmoet hij de twee vrouwen die hij eerder gezien heeft bij de Heksenwaag in Oudewater. Hij neemt ze onder zijn vleugels omdat de moeder van de twee moeilijk ter been is, hopende dat thuis zijn vader deze twee vrouwen in zijn huis wil opnemen. De goede wil van zijn vader verbaasd hem geenszins. En zo gebeurt het dat de vrouwen worden opgenomen in huize Ortelius. Ook tijdens de bezetting verblijven de dames bij Hans, want ze beseffen dat er geen weg meer terug is naar waar ze vandaan kwamen.
Tijdens de Franse bezetting kunnen ze niet lijdzaam toezien en gaan in het verzet. Een spannende onderneming die niet geheel zonder gevolgen is.

Mijn mening
Stad in de Storm is een mooi historisch boek en geeft een duidelijk beeld hoe het in 1672 er aan toe ging. Je kan echt zien dat Thea Beckman onderzoek heeft gedaan voor het schrijven van dit boek.
De personages komen voor mijn gevoel echt tot leven en spreken mij zeker aan.
Een goed boek om meer te weten te komen over de Franse bezetting van Utrecht en hoe het leven er toen aan toe ging.
Zeker voor kinderen van de leeftijd van ongeveer 13 jaar is dit een mooie aanvulling voor eventuele geschiedenisles over die periode. Een luchtige manier van vertellen en met een twist van vermaak kunnen ze toch nog wat opsteken over deze periode. Zeker als je al van geschiedenis houdt, is dit een mooi boek om te lezen.
Gezien het feit dat dit boek in 1979 is verschenen vind ik de schrijfstijl niet gedateerd. Het past bij de periode waarin het boek zich afspeelt.

Corine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *