Het Colosseum

Inmiddels ben ik al weer even terug uit het prachtige Rome en heb ik weer even kunnen acclimatiseren in Nederland. Wat een wereld van verschil.
Rome, een stad der oudheid. Opgebouwd uit verschillende lagen geschiedenis. Ik kan je vertellen dat Rome zeker eens een bezoek waard is.

spaanse

De Spaanse trappen

#1 – Neem je tijd
Neem vooral je tijd. Want Rome is groot en er is veel te zien en te doen. Bedenk dat je alle bezienswaardigheden niet in één of twee dagen van je lijst af kan vinken.
Neem je tijd en bedenk dat Rome een stad is waar je heel vaak moet terug keren of hier praktisch moet wonen om alle prachtige plekken gezien te kunnen hebben

#2 – Maak gebruik van het openbaar vervoer
Eerder noemde ik het al: Rome is groot en er is onwijs veel te zien en te doen. Als je alles te voet zou doen dan heb je aan het eind van je citytrip geen voeten meer over en heb je veel minder kunnen zien van het prachtige Rome dan je zou kunnen en willen.
Het openbaar vervoer is, net zoals in Berlijn, perfect geregeld. Om de paar minuten vertrekt er wel een metro naar jouw bestemming.
Kortom, het is zonde van je tijd om geen gebruik te maken van het openbaar vervoer.

#3 – Niet in de rij staan
Wat ik niet gedaan heb is in de rij staan bij het Colosseum of bij het Vaticaan museum. De rijen zijn hier echt lang en voordat je binnen bent, dan ben je inmiddels ook weer anderhalf tot 2 uur verder.
Zonde van je tijd. En buiten dat is wachten niet echt mijn ding, zeker niet met temperaturen rond de dertig graden.
Er zijn vele andere mogelijkheden om binnen te komen bij deze highlights van Rome. Zo kun je voor het Colosseum een combi-kaart kopen bij de Palatijn. Hiermee heb je gelijk, naast de Palatijn, ook toegang tot Forum Romanum en het Colosseum. En een kaartje voor het Vaticaan museum kun je ook online kopen. Scheelt weer een hoop tijd die je anders kwijt was aan wachten en nu mooi kunt besteden aan andere bezienswaardigheden.

fontein

Op het plein van het Vaticaan

#4 – Drinken en eten
Kijk goed waar je gaat lunchen, dineren of gewoon wat drinken.
Je kan beter eten of wat drinken in één van de zijstraatjes. Een restaurant tegenover het Colosseum zal duurder zijn dan wanneer je ergens een zijstraatje induikt.

#5 – Kerken, basilieken en kathedralen
In Rome staan onwijs veel kerken, basilieken en kathedralen. Hier is vaak gewenst dat je je een beetje beschaafd gekleed een voet over de drempel zet. Met andere woorden: bedek je blote schouders (zorg daarom altijd dat je iets van een sjaal bij je hebt) en dat je een broek of jurk/rok aan hebt die over je knieën zit.

#6 – Laat je auto thuis
Rome is echt een hel om met je auto rond te rijden. Veel te druk en de Romeinen hebben niet echt veel respect voor hun koekblik en net zo min voor die van een ander. Als je je auto lief hebt, of in ieder geval waarde hecht aan je auto, neem hem dan niet mee Rome in. Tenzij je er niks om geeft dat wanneer je Rome uitrijdt er minstens 5 deuken en 8 diepe krassen inzitten.
Rome is prima te doen met openbaar vervoer, maar minder fijn met de auto. Maar niet te spreken over het zoeken naar een parkeerplek.

#7 – Leuke plekken in Rome

Ostia Antica
In de Romeinse tijd was Ostia de havenplaats van Rome. Een leuke en historische wandeling door deze prachtige plek is zeker de moeite waard. Vanuit Rome makkelijk bereikbaar.
Je pakt metrolijn B en stapt uit bij Piramide, daar stap je over op de trein richting Ludo en stap je uit bij Ostia Antica.  Van daaruit is het ongeveer 5 minuten lopen.
Entreekosten: €8,00 (ben je tussen de 18 en 25 jaar betaal je €4,00).
Voor meer informatie en openingstijden kun je de site van Ostia Antica bekijken.

Restaurant Origano Trevi
Via di Sant’Andrea delle Fratte 25, Rome
Een heerlijk restaurant waar je zeker eens een keer gegeten moet hebben als je een bezoek brengt aan Rome.

Restaurant & pizzeria La Scalinata
Via di Sant’Andrea delle Fratte 32, Rome
In dezelfde straat als restaurant Origano Trevi zit dit heerlijke restaurant. Ook zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

One thought on “Travel | 7 tips voor een bezoek aan Rome”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *