Als verrassing voor de verjaardag van een vriendin zijn we gisteren naar Maastricht geweest.
Deze mooie historische stad aan de Maas behoort tot één van Nederlands oudste steden en dat gaat al terug tot de eerste nederzetting zo rond 500 voor Christus.
Lees je mee wat er allemaal te doen is in deze mooie historische dag?

Een boottocht over de Maas
Rederij Stiphout organiseert ontzettend veel activiteiten in Maastricht. De belangrijkste is dan toch wel met de rondvaartboot. Deze kan gecombineerd worden met onder andere een bezoek aan de grotten, een Saterday Night Dinner Cruise, een city-tour door Maastricht met een Amerikaanse schoolbus.
Er zijn veel mogelijkheden voor een middag of avond vermaak.
Wij hebben gekozen voor de rondvaart over de Maas met een bezoek aan de grotten van Sint Pietersberg. Dit 3-uur durende programma begon voor ons om 13:00. Na een boottocht van ongeveer 20 minuten kwamen we aan bij Sint Pietersberg. Hier kwamen we na een korte wandeling bergopwaarts aan bij het verzamelpunt voor de rondleiding.
Al eerder had ik een bezoek gebracht aan verschillende grotten, tijden terug in Valkenburg. Deze keer voor het eerst de grotten in Maastricht bezocht. Maar deze zijn net zo bijzonder en uniek.
En officieel mogen deze grotten geen grotten heten, maar wel mergelmijnen. Grotten zijn niet gecreëerd door mensen maar door de natuur. En zo’n mergelmijn is ontstaan door de handen van de mensen om mergel te winnen.

Historisch Maastricht

Vrijthof
Aan de Vrijthof bevinden zich verschillende monumentale gebouwen.
Zoals bijvoorbeeld het Spaans Gouvernement en deze is waarschijnlijk het oudst bewaard gebleven woonhuis van Maastricht. Na een aantal restauraties heeft het gebouw een museale bestemming gekregen. Het opvallende rode gebouw valt zeker niet te missen op de Vrijthof. Ook bevinden zich op dit plein nog 37 andere monumentale panden. O.a. wordt het plein gekenmerkt door de ‘kerkentweeling’ Sint-Servaas en Sint-Jan.
Al met al is het een gezellig plein waar jaarlijks veel evenementen plaatvinden en waar er ook veel horecagelegenheden te vinden zijn.

Onze Lieve Vrouweplein
Het plein dankt zijn naam aan de Onze-lieve-vrouwebasiliek. Dit is een Romaanse kerk die het plein siert met haar massieve bouwwerk al sinds ongeveer het jaar 1000. Maar voor het huidige bouwwerk zou er in ieder geval al een voorganger gestaan hebben.
Uit opgravingen, die begonnen in 1983, bleek dat zich hier een castellum (een fort) van Maastricht uit het Romeinse tijd bevond (circa 333 na Chr.).
Het plein is verder erg knus en straalt veel sfeer uit met veel verschillende terrasjes die het plein rijk is.

Culinair in Maastricht
Er zijn veel eetgelegenheden in Maastricht. De stad van het goede leven, het bourgondische leven.
Wij zijn uiteindelijk beland bij het restaurant Bijzonder. Dit is een restaurant waar puur en eerlijke producten worden gebruikt voor de heerlijke gerechten die er geserveerd worden. Het concept van dit restaurant is net even wat anders dan bij wat ik eerder gezien heb, op z’n minst wel bijzonder te noemen. Op de kaart staan verschillende gerechten waaruit gekozen kan worden. De bedoeling is om hieruit verschillende gerechtjes te kiezen, deze zijn ter grootte van een tussengerecht. Bij servering van de gerechten kan er dan onderling aan foodsharing gedaan worden, een soort proeverij van de menukaart.
Mooie biologische producten en een fijne sfeer. Dit mooi ingerichte kleine restaurant zat gezellig vol. En ook de bediening is er erg fijn en vriendelijk.
Mocht je een keer in Maastricht zijn, dan kan ik je dit restaurant zeker aanraden!

Bijzonder
Luikerweg 33, 6212 ET Maastricht

Corine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *