De Hollandse Graaf Floris V liet rond 1285 een stenen vesting bouwen op een strategische plek. Dit was aan de monding van de rivier de Vecht en dit was de belangrijkste vaarroute naar het bisdom Utrecht. Floris V werd tijdens een valkenjacht in 1296 door zijn eigen edelen ontvoerd en op brute wijze vermoord. Zijn kasteel werd vervolgens vernield.
Vanaf 1370 werd het oorspronkelijke Muiderslot hersteld. Daarnaast werd het ook uitgebreid met de woonvleugel aan de kandt van de Zuiderzee. Het slot werd in 1576 versterkt met aarden wallen en bastions.
En vandaag hebben we een bezoek gebracht aan dit machtige ridderkasteel.

img_6429.jpg

Het kasteel
Dit mooie kasteel uit 1285 is inmiddels een leuk museum geworden. Voor jong en oud is er wel wat te doen. Afgelopen weekend hebben we dit kasteel bezocht Daar waar P.C. Hooft ook heeft gewoond toen hij drost* van Muiden was.
Voor jong en oud hier wat te doen. De mooie kasteeltuin stond weer mooi in bloei en voor de kleintjes is er een leuke ridderroute en een torenroute.
Ook wordt er een kleine rondleiding gegeven door het kasteel.

Op het moment wordt er hard gewerkt aan de renovatie van dit kasteel, zoals je kunt zien op de foto. Maar hinder ondervind je er niet van.

Museumcafé
Het museum heeft zelfs een leuk café. Hier kan je lekker lunchen. Bij mooi weer kun je op de binnenplaats genieten van een drankje op het terras. Zelfs voor een High Tea kan je hier terecht.

Muiden
Hoewel we alleen door Muiden heen zijn gereden, kan ik de dit pittoreske dorpje zeker eens aanraden. Er is veel te zien en mooie oude gebouwen sieren het straatbeeld. Naast dit is er in het midden van Muiden een mooie sluis waar geregeld mooie boten door heen moeten. Mooi om te zien hoe die grote schepen er door heen geloosd worden.

Voor meer informatie over dit museum of welke voorstellingen er zijn in en rondom dit museum kun je de site van het Muiderslot bezoeken.

Corine

*Drost: historische titel, aanklager in dienst van een landheer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *