Onlangs las ik een artikel over een ambivert. Een wat? Een ambivert.
Een ambivert is om het maar even als volgt en kortbondig uit te leggen: een extraverte introvert.
Het was voor mij tot op zekere hoogte toch wel een feestje van herkenning om het te lezen. Ik noemde mijzelf altijd maar een introvert, omdat ik mij daar qua omschrijving maar het prettigst bij voelde. Nu ben ik dat gewoon nog steeds, een introvert. Maar ik kan in enkele gevallen toch wat meer naar buiten treden. En dat heeft dus een naam: een ambivert.

Maar wat houdt het nu in om met zo’n ambivert om te gaan?
Daar kan ik je wel iets meer over vertellen.

Omgaan met drukte
Je kan mij prima in een drukke omgeving neerzetten. Ik vermaak mij prima. Maar ik hoef niet perse met iedereen interessante gesprekken te voeren. Zet mij neer en ik kan er ook in stilte van genieten. Ik vind het heerlijk om met mensen een bezoek te brengen aan een cafétje, lekker kletsen of gewoon genieten van een drankje en ene hapje. Maar het kan ook zijn dat ik er gewoon even geen zin in heb en liever alleen thuis blijf.

Gesprekken 1 op 1 en kleine groepen
Hoewel ik grote groepen wel oké vind, zal ik niet heel enthousiaste gesprekken voeren, vind ik het fijner om 1 op 1 met iemand af te spreken. Als ik je net ken, zal ik wat terughoudend zijn, maar naar mate de tijd verstrijkt zal ik wat meer los komen. En kleine groepen is voor mij dan toch net even wat fijner dan een grote groep.

Grote groepen vreemde mensen
Vreemde mensen, daar ben ik niet zo van. Ik zal mij dan terugtrekken of op zoek gaan naar iemand die mij bekend voorkomt. Want dat is toch een dingetje wat dan weer te veel van mij vergt. Een grote groep met bekende mensen: prima. Grote groep met onbekende mensen: niet zo tof.

Stilte
Als ik stil ben hoeft er per definitie niet wat te zijn. Er zijn nu eenmaal mensen die zo graag aan het woord zijn, dat ik hen maar de eer geef om op de praatstoel te zitten. En met luisteren bereik je soms meer dan het woord in bezit te nemen.
Je leert mensen er door kennen, want je kan dingen horen en je kan luisteren.
Dat zijn twee totaal verschillende dingen.

De praatstoel
En soms zit ik op de praatstoel. Laat mij dan ook even lekker, want als je mij dan niet de kans geeft om mijn ding te mogen zeggen, dan hoor je mij voor de rest van de avond ook niet meer.

Small talk
Small talk is voor mij geen probleem, maar ik moet het niet de hele dag door doen. Dit werkt op mijn zenuwen en ik raak er door verveeld.
Geef mij maar een goed gesprek, en dan hoeft het echt niet over wereldpolitiek te gaan, maar ik ben wel benieuwd naar wat er in jou omgaat.

Thuis
En dan ben ik weer thuis, soms wil ik even napraten over het gezellige uitje en soms wil ik gewoon niks en wil ik naar bed. Er zijn vaak ook momenten dat ik ook even niks wil, even lekker op de bank hangen met een boek, lekker lezen. Dat werkt voor mij dan weer heel ontspannend, vooral na drukke dag of weekend.

Alleen zijn
Daar heb ik geen problemen mee. Ik vermaak mij prima. Niemand om mij heen. Daar kan ik soms enorm van genieten. Ik kan dan enorm genieten van mijn eigen gezelschap.

Visite en gezelligheid
Maar ik heb er ook geen problemen mee om mensen over de vloer te hebben of om iets gezelligs te doen. Fijn om met de juiste mensen lekker tot laat de borrelen, daar kan ik weer enorm van genieten.

De juiste mensen
Dit alles zou wel het fijnst zijn met de juiste mensen. Ik hoef geen poespas om mij heen van mensen die geen toegevoegde waarde aan mijn leven geven of op de één of andere manier mij geen goed gevoel geven. Dan ben ik er eigenlijk snel klaar mee.

Ik hoop dat ik je meer heb kunnen vertellen over een ambivert. En jij? Ben jij ook een ambivert of ben jij toch meer een introvert of een extravert?

Corine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *