Auteur: Peter de Waard & Petra van den Brink
Titel: De meisjes van Schoevers

Publicatiedatum: september 2013

Genre: (historische) literatuur & roman

Pagina’s: 217
ISBN: 9789400401679

Uitgever: Thomas Rap

In het kader van opleidingen en de werkende vrouw is dit boek in mijn handen terecht gekomen. Hoe gewoon het nu is, dat vrouwen een opleiding volgen, afronden en financieel zelfstandig kunnen zijn, zo ongewoon was het begin 20ste eeuw.

Verhaal
In dit boek, ‘de Meisjes van Schoevers’, kun je lezen over de geschiedenis van het Instituut Schoevers en de daarbij horende revolutie van de vrouw. De emancipatie van de vrouw heeft voor een groot deel in de 20ste eeuw afgespeeld. De stemrecht voor vrouwen is nog niet eens een eeuw oud en dit kon pas sinds 28 september 1919.
En tot de eerste helft van de vorige waren er voor vrouwen weinig mogelijkheden wat betreft werk. Was je, als vrouw, niet geschikt voor de verpleging of onderwijs, dan bleef er niet veel meer over. Tot 1956 waren vrouwen handelingsonbekwaam en vrouwelijke ambtenaren werden op de dag na hun huwelijk ontslagen. In dit boek volg je, naast de geschiedenis van de (werk)emancipatie van de vrouw, ook de ontwikkeling van het Instituut Schoevers. En deze ontwikkeling ging niet altijd voor de wind.

Mening
Dit boek trok mijn interesse omdat hierin de verloop van een deel van de geschiedenis wordt omschreven. In dit geval specifiek vind ik het boeiend hoe de positie van de vrouw zich zo heeft kunnen ontwikkelen.
Wij mogen dankbaar zijn wat wij, als vrouw, al hebben bereikt. Zelfstandig denkende mensen met een eigen mening en zelfredzaamheid. Niet meer hoeven te kiezen; gezin of huwelijk. En mochten we voor een huwelijk hebben gekozen, waarbij later blijkt dat de man toch geen respect kan opbrengen voor de vrouw en kinderen in het gezin, dat de vrouw dan toch kan kiezen om haar eigen weg te gaan. Iets wat nu makkelijker gaat door de zelfredzaamheid en financiële zelfstandigheid van de vrouw.
Een interessant boek als je toch iets meer wil weten over dit stukje geschiedenis en het verleden van Instituut Schoevers. Het boek leest makkelijk weg, waardoor het de stof die voor vele misschien wat saai oogt, toch makkelijk tot je genomen kan worden.

Corine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *